mk-MKen-US
Општина
Центар

Архива

Новости

Предлог за вонредна седница на Советот на Центар поради ситуацијата во ООУ “11-ти Октомври“

 • 30 октомври 2015
 • Број на прегледи: 745
 • 0 Коментари
Предлог за вонредна седница на Советот на Центар поради ситуацијата во ООУ “11-ти Октомври“
На денешната седница на Советот на општина Центар, советниците од коалицијата предводена од СДСМ, поради настанатата ситуација во ООУ “11-ти Октомври“, предложија да се одржи итна, вонредна седница.

Центар, транспарентна, отчетна и одговорна општина

 • 30 октомври 2015
 • Број на прегледи: 1487
 • 0 Коментари
Центар, транспарентна, отчетна и одговорна општина

Зголемување на учевство на граѓаните во процесот на донесување на одлуки на локално ниво, ова беше целта на првиот граѓански форум во општина Центар, организиран од Центарот на заедницата, во соработка со општината.

Општина Центар, рече градоначалникот Андреј Жерновски, се залага за принципите и вредностите на рамноправност, транспарентност, отчетност, соработка, одговорност и демократско владеење. При имплементирање на стратегиите и на стратешките приоритети, општина Центар ќе има еднаков однос кон сите граѓани и нивните здруженија, без разлика на етничка, верска или полова припадност.

Отворена најголемата и најсовремена градинка во Центар

 • 28 октомври 2015
 • Број на прегледи: 1601
 • 0 Коментари
Отворена најголемата и најсовремена градинка во Центар

Општина Центар денеска ја отвори најубавата, најсовремена и најголема градинка во земјата.

Пред родителите и децата, амбасадори, политичари, советници, пратеници, градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски рече дека ова е прва градинка изградена исклучиво со општински пари.

Утре, свечено отворање на новата градинка “Кочо Рацин“

 • 27 октомври 2015
 • Број на прегледи: 1396
 • 0 Коментари
Утре, свечено отворање на новата градинка “Кочо Рацин“
Општина Центар утре свечено ја отвора новата градинка “Кочо Рацин“. На местото на старата руинирана и дотраена градинка, изградена е нова, со димензии три пати поголеми од претходната.

Република Чешка и општина Центар ќе го обноват споменикот на Роберт Гајдиќ

 • 26 октомври 2015
 • Број на прегледи: 714
 • 0 Коментари
Република Чешка и општина Центар ќе го обноват споменикот на Роберт Гајдиќ
Министерството за одбрана на Република Чешка донира средства за ревитализација на спомен местото (споменикот) на Роберт Гајдиќ. Споменикот е поставен во 1977-та година на територијата на општина Центар.

Ликовен хепенинг на тема “Сакаме шарен, а не безбоен свет“

 • 22 октомври 2015
 • Број на прегледи: 1291
 • 0 Коментари
Ликовен хепенинг на тема “Сакаме шарен, а не безбоен свет“
Петта година по ред Комисијата за еднакви можности на жените и мажите-КЕМ, при Советот на Општина Центар-Скопје и Секторот за образование на Општина Центар -Скопје, на 21 октомври 2015 година, го реализараа проектот “Сакамe шарен, а не безбоен свет“, кој се одржа во салата на Основното општинско училиште „Димитар Миладинов“.

Оглас за доделување стипендии на талентирани спортисти од основните училишта на територија на Општина Центар

 • 22 октомври 2015
 • Број на прегледи: 1253
 • 0 Коментари
Оглас за доделување стипендии на талентирани спортисти од основните училишта на територија на Општина Центар

Распишан е огласот за доделување на стипендии на талентирани спортисти од општинските основни училишта на територија на општина Центар.

Граѓански форум во општина Центар

 • 21 октомври 2015
 • Број на прегледи: 1011
 • 0 Коментари
Граѓански форум во општина Центар
Центарот на заедницата во соработка со општина Центар организира граѓански форум, кој за прв пат ќе се одржи во општина Центар. Форумот ќе се одржи на 29.10.2015 (четврток) и 05.11.2015 (четврток) со почеток од 18.00 часот, во хотел Холидеј Ин (сала Милениум). Регистрацијата на учесници започнува од 17.30 часот.

(ВИДЕО) Жерновски и НВО секторот на Уставен Суд ги даваат спорните парцели во Дебар Маало и Центар

 • 21 октомври 2015
 • Број на прегледи: 766
 • 0 Коментари
(ВИДЕО) Жерновски и НВО секторот на Уставен Суд ги даваат спорните парцели во Дебар Маало и Центар
Денеска, на прес-конференција, градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски и Никола Наумоски од “Плоштад Слобода“, соопштија дека општината и невладиниот сектор поднесуваат претставка до Уставниот Суд на Република Македонија за оценување на уставноста и законитоста на противуставно присвоените парцели во општина Центар, односно Дебар Маало.
123